Hogy is kezdődött minden?

Másfél évtizede kezdtem el fotózással foglalkozni. Eleinte csak a nyaralásaink legjobb pillanatait igyekeztem megörökíteni több, kevesebb sikerrel. De azért akadtak jól sikerült képeim is. Már amennyit ki lehetett hozni egy kis kompakt gépből. Majd igyekeztem lépést tartani a technikai fejlődéssel és folyamatosan igyekeztem feljebb lépni és nagyobb tudású gépeket vásárolni.

Kompakt után jött a bridge kategória. Ez már lényegesen több lehetőséget kínált a kreatív fotózásra. De nem telt el sok idő és hamar kinőttem ezt a kategóriát is. Úgy döntöttem, hogy végleg szakítok a kompaktok világával. Jöjjenek a DLSR-ek. Első gépem egy Nikon D40 volt kit obival. Majd következett a hőn áhított, számomra akkor még elérhetetlen D80. Nagyon szerettem ezt a vázat. Elnyűhetetlen volt. Remek képminőség, dedikált gombok és státusz kijelző. Maga volt a paradicsom. Emlékszem amikor elősször kezembe vettem teljes euforikus hangulatba kerültem a csoda láttán, hogy meg van első komoly belépő szintű gépem. Innentől kezdve kezdtek felgyorsulni az események. Hamarosan kinőttem ezt a vázat is. A következő vázakat már fel sem sorolom. A DX kategóriának is búcsút intettem és jött a következő nagy ugrás. Pedig sokái azt hittem, hogy ez a váltás még nagyon messze van a kategória magas ára miatt. Egy szép napon azonban rendkívül szerencsés helyzetbe kerültem, mert lehetőségem akadt egy D3 váz vásárlására, olyan jó áron amit vétek lett volna visszautasítani.

Az akkori piaci ár egyharmadáért és az expo egyenesen bámulatos volt. 27 000. El sem akartam hinni. Jó darabig meg is tartottam a vázat. Azóta is az a véleményem, hogy ez egy páratlanul jó váz. Egyetlen hibája van csak amivel nem tudtam megbarátkozni. Amúgy, véleményem szerint D3-as széria szerintem egyetlen hibája. A világos részek hajlamosak voltak kiégni vagy csúnya sárgás színben pompázni ami néha meglehetősen idegesítő volt. A Nikontól elég csúnya dolog volt, hogy egy gyári firmware keretében nem javította. Inkább kihozta a D3s vázat ahol ezt már persze korrigálták. No, de ez már a múlt. A D3-astól nagyon nehezen váltam meg, de muszáj volt, mert tavaly még elég jó áron meg lehetett válni tőle. A továbblépés és fejlődés miatt indokolt volt egy váz csere. Jött a D610, majd a jelenlegi vázam, egy D750. Nagyon szeretem mindkettő vázat. Gyakorlatilag minden helyzetben helyt állnak. Bár a D750-esen borzasztóan idegesítő a kihajtható kijelző. Nekem ez egy teljesen haszontalan funkció. Bár biztos akadnak olyanok is akik videozásra használják és ott nagyon jól jön ez a funkció.

A következő ugrás úgy érzem messze van, ha csak nem történik a D3-ashoz hasonló csoda. Ez nem más mint egy D5. A világító gombok iszonyúan tetszenek. Én sokat fotózom hajnalban, sötétben és bizony nagyon kellemetlen a gombokat sötétben tapogatni, annak ellenére, hogy kívülről tudom mi holvan, gyakorta félre nyúlok így is. No ez jól jönne.

image
image
image
image
image
image
01

Hogy vált számomra egyre komolyabbá a fotózás?

A fotózással komolyabban csak néhány éve kezdtem foglalkozni, azon belül pedig 2 éve. Ennek oka sajnos egy családi tragédia volt az, amit most persze nem fejtek ki bővebben csak azért említettem meg, hogy érthetőbb legyen. A fotózás jelentette számomra teljes kikapcsolódást és megnyugvást. Számomra ez olyan volt mint egy terápia. Kikapcsolt, megnyugtatott. Ezt a környezetem sokszor nem értette és néhányan úgy tekintettek erre, hogy megszállott vagyok. Külső szemlélőként néha valóban túlzónak tűnhet az, hogyha valaki valamit szenvedéllyel művel és nem fáradság számára. Persze ahogy egyre jobban belemerültem a fényképezés technikai fortélyaiba, úgy vált egyre nagyobb szenvedéllyé és kedvenc időtöltésemmé. Eközben így maradtam. Most itt tartok. Igyekszem folyamatosan fejleszteni látásmódomat, hogy minél kreatívabban tudjam a fotóimon keresztül kifejezni azt a benyomást, érzést és pillanatot, melyet megszeretnék osztani másokkal. Sokszor nem könnyű feladat. Kell hozzá sok türelem, várakozás és egy nagy adag szerencse, hogy az ember jókor legyen jó helyen. Na sok hajnali kelésről nem is beszélve.

image
prev-img
next
02

Mi a célom?

Jelenleg grafikusként dolgozom. A fotózásra most már egyre inkább hivatásként gondolok. bár a két szakma között elég jó átfedés van. Szeretnék eljutni, ha szabad ezt mondani a profizmusig. Persze ez viszonyítás kérdése, hogy kinek mit jelent a profizmus. Számomra azt jelenti, hogy a képeimen keresztül át tudjam adni azt az üzenetet, benyomást vagy érzést amit éppen ott és akkor érezek. Továbbá az amikor az ember szívvel, lélekkel beleteszi azt amit tud és a személyiségem egy része is láthatóvá váljon a képeimen. Sokszor addig csiszolok egy képet vagy addig látogatok el a helyszínre amíg én úgy nem érzem, hogy sikerült átadnom az üzenetet.

Néhány kedvenc képem

Sződligeti horgásztó egy ködös hajnalon.

Erdei vízesés a Pilisben

Fa a Pilisben

Ne közelíts!